Jedzenie jest jedną z pierwszych czynności, którą potrafimy wykonywać niemalże intuicyjnie. Jednak, aby uniknąć błędów popełnianych w towarzystwie, warto zapoznać się z pewnymi kanonami, które określa savoir – vivre.
Spaghetti i dania kuchni włoskiej sporządzone z makaronu jemy wyłącznie widelcem, wokół którego owijamy nitki makaronu. Nieeleganckim zwyczajem jest pomaganie sobie łyżką lub krojenie makaronu nożem.
Udka z kurczaka można jeść palcami, ale tylko na pikniku! W trakcie oficjalnych przyjęć nie jemy drobiu palcami.
Gdy na uroczystej kolacji podany będzie szaszłyk, wówczas jeden koniec patyczka ujmujemy palcami, a drugi opieramy o talerz. Widelcem zsuwamy kawałki mięsa na talerz i dopiero wtedy jemy.
Sery nakładamy na talerz, kroimy nożem niewielkie kawałki i nakładamy na ułamany kawałek chleba. Serów nie rozsmarowujemy na pieczywie i nie używamy do nich masła.
Pieczywo łamiemy w rękach na nieduże kawałki. Nie kroimy go nożem. Kawałki pieczywa smarujemy masłem, używając do tego specjalnego nożyka.
Kawior nakładamy na talerz małą łyżeczką i jemy go widelcem. Można go również nałożyć od razu na małą kromeczkę lub krakersa. Przed jedzeniem pamiętajmy o skropieniu kawioru sokiem z cytryny.
Sałata powinna być podana w formie poszarpanych liści. Do jej jedzenia używamy tylko widelca.
Warzywa kroimy na talerzu tylko widelcem. Nie używamy do tego noża.
Winogrona jemy odrywając niewielką część z kiści. Pojedynczo odrywamy grona. Pestki winogron wypluwamy w zwiniętą dłoń i odkładamy bardzo dyskretnie na brzeg talerza.
Małe owoce pestkowe jak śliwki, wiśnie, czereśnie jemy w całości, wypluwając pestki w zwiniętą dłoń, które odkładamy dyskretnie na brzeg talerza.
Duże owoce jak jabłka, gruszki, brzoskwinie kroimy na talerzyku deserowym na ćwiartki. Pokrojone kawałki owoców jemy biorąc kawałki w palce.
Pomarańcze obieramy ze skórki nożem i dzielimy na cząstki rękoma. Poszczególne kawałki jemy palcami.
Banany jemy nożem i widelcem. Najpierw odkrajamy obydwa końce banana, ściągamy skórkę, a następnie kroimy owoc na małe kawałki. Pokrojone kawałki jemy widelcem.
Arbuzy i melony podawane są pokrojone na kawałki. Nakładamy na talerz porcję i jemy nożem i widelcem.
Awokado podane w plastrach jemy nożem i widelcem. Awokado przekrojone na pół jemy łyżeczką.
O tym jak jeść owoce morza w następnej części artykułu.
Joanna Kłosińska, Agencja Ślubna SENSAR
|