newsletter Podaj swój e-mail i otrzymuj najnowsze informacje o naszego serwisu.
aktualności

Jak jeść potrawy – ślubny savoir – vivre, cz. 1

Jedzenie jest jedną z pierwszych czynności, którą potrafimy wykonywać niemalże intuicyjnie.  Jednak, aby uniknąć błędów popełnianych w towarzystwie, warto zapoznać się z pewnymi kanonami, które określa savoir – vivre.

Spaghetti i dania kuchni włoskiej sporządzone z makaronu jemy wyłącznie widelcem, wokół którego owijamy nitki makaronu.  Nieeleganckim zwyczajem jest pomaganie sobie łyżką lub krojenie makaronu  nożem.

Udka z kurczaka można jeść palcami, ale tylko na pikniku! W trakcie oficjalnych przyjęć nie jemy drobiu palcami.

Gdy na uroczystej kolacji podany będzie  szaszłyk, wówczas jeden koniec patyczka ujmujemy palcami, a drugi opieramy o talerz. Widelcem zsuwamy kawałki mięsa na talerz i dopiero wtedy jemy.

Sery nakładamy na talerz, kroimy nożem niewielkie kawałki i nakładamy na ułamany kawałek chleba.  Serów nie rozsmarowujemy na pieczywie i nie używamy do nich masła.

Pieczywo łamiemy w rękach na nieduże kawałki. Nie kroimy go nożem. Kawałki pieczywa smarujemy masłem, używając do tego specjalnego nożyka.

Kawior nakładamy na talerz małą łyżeczką i jemy go widelcem. Można go również nałożyć od razu na małą kromeczkę lub krakersa. Przed jedzeniem pamiętajmy o skropieniu kawioru sokiem z cytryny.

Sałata powinna być podana w formie poszarpanych liści. Do jej jedzenia używamy tylko widelca.

Warzywa kroimy na talerzu tylko widelcem. Nie używamy do tego noża.

Winogrona jemy odrywając niewielką część z kiści. Pojedynczo odrywamy grona. Pestki winogron wypluwamy w zwiniętą dłoń i odkładamy  bardzo dyskretnie na brzeg talerza.

Małe owoce pestkowe jak śliwki, wiśnie, czereśnie jemy w całości, wypluwając pestki w zwiniętą dłoń, które odkładamy dyskretnie na brzeg talerza.

Duże owoce jak jabłka, gruszki, brzoskwinie kroimy na talerzyku deserowym  na ćwiartki. Pokrojone kawałki owoców jemy biorąc kawałki w palce.

Pomarańcze obieramy ze skórki nożem i dzielimy na cząstki rękoma. Poszczególne kawałki jemy palcami.

Banany jemy nożem i widelcem. Najpierw odkrajamy obydwa końce banana, ściągamy skórkę, a następnie kroimy owoc na małe kawałki. Pokrojone kawałki jemy widelcem.

Arbuzy i melony podawane są pokrojone na kawałki.  Nakładamy na talerz porcję i jemy nożem i widelcem.

Awokado podane w plastrach jemy nożem i widelcem.  Awokado przekrojone na pół jemy łyżeczką.

O tym jak jeść owoce morza w następnej części artykułu.


Joanna Kłosińska, Agencja Ślubna SENSAR

 



powrót
wyszukiwarka


ostatnio dodane

Pałac Pakosław

Pałac Pakosław
więcej

Hotel Delfin **** Spa & Wellness

Hotel Delfin **** Spa & Wellness
więcej
zobacz wszystkie
« DODAJ WPIS »

   

Ta witryna używa plików cookie. Więcej informacji o używanych przez nas plikach cookie, oraz sposobie modyfikacji akceptacji plików cookie, można znaleźć tutaj.
Jeżeli akceptujesz naszą politykę wykorzystywania polików cookie, kliknij: nie pokazuj więcej tego komunikatu.